FAQ
Wanneer u een vraag heeft dan treft u deze wellicht in onderstaand, meest gestelde vragen:
U neemt contact op met de directeur van Kindcentrum WIJ, Dolly Batenburg. Zij informeert u graag over de mogelijkheden binnen het Kindcentrum en helpt u verder.
Via SchouderCom meldt u uw kind afwezig is met de daarbij behorende reden. Ook kunt u aangeven vanaf welke tijd uw kind weer aanwezig zal zijn wanneer het later komt.
Bij de ingang van de school zijn de gevonden voorwerpen verzamelt in een mand.
Vanaf groep 4 werken de kinderen op tablets. Zij maken naast verwerkingsopdrachten in werkboeken, ook opdrachten middels Snappet. Bij de Wereldoriënterende vakken worden de computers ingezet als naslagwerk en leren kinderen presentaties te maken.
WIJ geeft Engelse les in de bovenbouw, unit 4. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het te weinig oplevert om dit eerder aan te bieden.
Kindcentrum WIJ neemt in groep 8 Route 8 af als eindtoets.
Scholen registreren in het leerlingvolgsysteem (Parnassys) gegevens over de kinderen. Deze registratie is van belang om de vorderingen en ontwikkeling van het kind op cognitief en sociaal-emotioneel gebied te volgen en waar nodig bij te sturen. Parnassys is een belangrijk instrument om de kerntaak van de school te kunnen uitvoeren. De registratie kan ook privacygevoelige informatie bevatten die soms betrekking heeft op het privéleven van de kinderen en het gezin. Deze registratiegegevens vallen onder de bescherming van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Als ouder heeft u het recht om op verzoek inzage te krijgen in deze gegevens.De school is wettelijk verplicht bij vertrek van een leerling naar een andere school een onderwijskundig rapport op te stellen en dit naar de nieuwe school te sturen.
De ouders ontvangen hiervan een afschrift (art. 42 Wet op het Primair Onderwijs). Alle registratiegegevens zijn beveiligd tegen inzage door onbevoegden. Er is een geheimhoudingsplicht voor het bestuur, de directie en leerkrachten.Wanneer u bezwaar heeft tegen het maken en (online) verspreiden van foto’s van uw kind kunt u dit aangeven in de Centrale Vragenlijst die binnen de app SchouderCom altijd beschikbaar is vanaf schooljaar 2020-2021. Uw toestemming kunt u altijd aanpassen.
De besturen van de IJsselsteinse basisscholen hebben een uniforme aanpak t.a.v. schoolverzuim afgesproken. Op ouders rust de plicht te zorgen dat hun leerplichtige zoon/dochter de school regelmatig bezoekt. Sinds de invoering van de Wet op het Basisonderwijs is de leerplichtige leeftijd gesteld op 5 jaar. Een kind is leerplichtig vanaf de eerste dag van de maand volgend op de dag dat het kind 5 jaar is geworden. Verlof dient schriftelijk aangevraagd te worden. Bij de groepsleerkracht of administratie kunt u een verlofaanvraagformulier opvragen. Richtlijnen verlof buiten schoolvakanties. Bij de wetswijziging in 1994 is nadrukkelijke bepaald dat de mogelijkheden om – buiten de schoolvakanties – verlof te krijgen voor een gezinsvakantie, beperkt zijn tot die gevallen waar het door de specifieke aard van het beroep van een van de ouders niet mogelijk is om een gezinsvakantie binnen de schoolvakanties te organiseren. Hierbij kan worden gedacht aan beroepen in de agrarische sector, de horeca of de toeristische sector. De bevoegdheid om een dergelijke aanvraag te beoordelen ligt bij de directeur van de school, die op de aanvraag schriftelijk een besluit moet nemen. De directeur dient zich daarbij te houden aan de richtlijnen die hiervoor gelden. Een dergelijk verlof mag slechts één maal per schooljaar, en dan voor ten hoogste tien schooldagen worden verleend; deze periode mag nooit samenvallen met de eerste twee weken van een schooljaar. Bovendien geldt dit uitsluitend voor één vakantie per jaar. Dus als u in de zomervakantie nog een keer op vakantie gaat, worden de overige vakanties als luxe vakanties bestempeld en komen derhalve niet in aanmerking voor extra vrije dagen.
Gewichtige omstandigheden.
Een verzoek om extra verlof in geval van gewichtige omstandigheden op grond van het gestelde artikel 14, lid 1 van de Leerplichtwet voor 10 dagen per schooljaar of minder dient vooraf, binnen twee dagen na ontstaan van de verhindering, aan de directeur van de school te worden voorgelegd. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:
- voor het voldoen aan een wettelijke verplichting, voor zover dit niet buiten de lesuren kan geschieden;
- voor verhuizing voor ten hoogste 1 dag;
- voor het bijwonen van het huwelijk van bloed- of aanverwanten t/m de 3e graad voor 1 of ten hoogste 2 dagen, afhankelijk of het huwelijk wordt gesloten in of buiten de woonplaats van belanghebbende;
- bij ernstige ziekte van ouders of bloed- of aanverwanten t/m de 3e graad, duur in overleg met de directeur;
- bij overlijden van bloed- en aanverwanten in de 1e graad voor ten hoogste 4 dagen; van bloed- en aanverwanten in de 2e graad voor ten hoogste 2 dagen; van bloed- of aanverwanten in de 3e of 4e graad ten hoogste 1 dag;
- bij 25-, 40- en 50-jarige ambtsjubileum en het 12½-, 25-, 40-, 50- en 60-jarig huwelijksjubileum van ouders of grootouders voor 1 dag;
- voor andere naar het oordeel van de directeur belangrijke redenen, maar geen vakantieverlof.Religieuze feest- en gedenkdagen. De leerplichtwet staat toe dat een leerling zijn godsdienstige verplichtingen vervult, maar de ouders moeten dit ruim van tevoren aan de school laten weten. Bijvoorbeeld voor:
- Voor Hindoes: het Divali- en het Holifeest
- Voor Moslims: het Offer- en Suikerfeest
- Voor Joden: het Joods Nieuwjaar; de Grote Verzoendag; Loofhutten-, Slot-, Paas- en het Wekenfeest
Als richtlijn voor de duur van het hierboven genoemde verlof geldt 1 dag per feest.
Overige gewichtige omstandigheden. Soms zijn er gewichtige (familie-) omstandigheden waarvoor extra verlof wordt aangevraagd. In zeer bijzondere gevallen kan voor die omstandigheden door de directeur verlof tot ten hoogste 10 dagen worden toegekend.
Geen redenen voor verlof
- familiebezoek in het buitenland, zonder speciale omstandigheden
- vakantie in een goedkopere periode of in verband met een speciale aanbieding
- het ontbreken van andere boekingsmogelijkheden
- een uitnodiging van vrienden of familie om buiten de normale schoolvakanties op vakantie te gaan
- eerder vertrek of latere terugkeer in verband met (verkeers)drukte
- deelname aan sportieve of culturele evenementen buiten schoolverband, zonder dat er sprake is van vertegenwoordiging of selectieve topsport
- als kinderen uit het gezin op een andere school zitten en al vrij hebben
- als het gaat om een extra vakantie (bijv. de 2e of 3e vakantie naast de zomervakantie; zie eerder in dit stuk).
De directeur van de school is verplicht de leerplichtambtenaar vermoedelijk ongeoorloofd verzuim te melden. Tegen ouder(s)/verzorger(s) die hun kind(eren) zonder toestemming van school houden, kan proces-verbaal worden opgemaakt.
Bezwaar.
Op grond van de Algemene wet bestuursrecht (AWB) kunt u binnen zes weken na dagtekening een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de directeur van de school wanneer de directeur de verlofaanvraag in uw ogen ten onrechte heeft afgewezen. In dit bezwaarschrift moeten worden opgenomen: uw naam en adres, de omschrijving van de beschikking, de gronden van het bezwaar.
Bovendien kunt u de voorzitter van de sector bestuursrecht van de rechtbank om een voorlopige voorziening verzoeken. Griffierecht is dan verschuldigd.
U kunt meer informatie krijgen over alles wat met de leerplicht samenhangt bij de leerplichtambtenaren van de gemeente IJsselstein of via www.rijksoverheid.nl.